Nutritional Oncology

Nutritionele oncologie

De niet toxische tumortherapie en de orthomoleculaire oncologie zijn beiden methoden om op een zo natuurlijk mogelijke en met zo weinig mogelijk bijwerkingen kanker te voorkomen, te remmen in de groei, de kwaliteit van leven van kankerpati nten te vergroten en de overlevingsduur te verlengen.

Deze therapie is in alle opzichten bedoeld als een aanvullende therapie.
Dat betekent dat we van kankerpati
ënten verwachten dat ze de reguliere therapie blijven volgen.

Er zijn vele aanwijzingen dat voeding en bepaalde voedingssupplementen de groei van kanker kunnen remmen en zinvol zijn als ondersteuning bij chirurgie, chemotherapie en radiotherapie.

In Nederland is er een groep artsen, (medisch)biologen en enkele andere wetenschappers verenigd in het N.G.O.O. (het Nederlands Genootschap Orthomoleculaire Oncologie). Deze groep wil meer bekendheid geven aan de steeds grotere stapel bewijzen (in april 2023 meer dan 4800 studies) voor een gunstig effect van leefstijl, gedrag, voeding en voedingssupplementen bij kanker. Zie voor meer info op internet: www.ngoo.nl

In onze praktijk maken we gebruik van een gemodificeerd Houtsmuller-dieet (Deels Houtsmuller-dieet, deels Dean Ornish en deels Seignalet- / Paleodieet). Dit dieet is goed vol te houden.

Wijlen dr. A.J. Houtsmuller is de laatste jaren veel in het nieuws geweest met een nieuwe en veel beter onderbouwde vorm van een dieet tegen kanker. Houtsmuller was internist en kreeg zelf kanker, waarvoor geen reguliere therapie meer was. Aangezien hij al veel van voeding wist (was lid van de Voedingsraad) is hij zich gaan verdiepen in stoffen uit de voeding die een gunstig (remmend) effect hebben bij kanker. Het hieruit ontstaande zogenaamde Houtsmullerdieet bevat vier pijlers te weten:

1) Gezonde, bijvoorkeur onbespoten, ongezoete (geen toegevoegde suikers !), ecologisch geteelde (EKO) voeding, waarbij er veel kankerremmende stoffen worden ingenomen en stoffen die de groei van kanker bevorderen worden gemeden (bijv. geen vlees met uitzondering van lever, zwezerik, gevogelte en wild).

2) Aanvulling op deze voeding met diverse voedingssupplementen (onze voeding is niet meer wat zij geweest is en aanvulling is zeker aan te raden. Door massaproductie, gebruik van steenwol en kunstmest zien we dat veel groenten en fruit nog nauwelijks vitaal zijn. Een krop sla uit een kas kan niet meer tot een normale plant uitgroeien, krijgt geen stengel meer en bloeit nog nauwelijks).

3) Een psychische, mentale en sociale ondersteuning (lekker in je vel zitten verhoogt je kwaliteit van leven, stimuleert je immuunsysteem, zorgt dat je beter tegen pijn kan, etc.)

4) Inname van een aantal sterke kankerremmende middelen, immuunstimulantia, neo-angiogenese remmers en apoptosisinductors (allen natuurlijke, veilige stoffen).

Meer uitleg over dit dieet is te vinden in de boeken van dokter Houtsmuller en op www.ngoo.nl

Koffie geeft mogelijk minder kans op melanomen

Koffie geeft mogelijk minder kans op melanomen